Videouutiset

Tuomo Sinkkonen

Tuomo Sinkkonen
6. helmikuuta 2024

Videouutiset 2_1

Kuukauden videouutisissa Videollen data- ja mediajohtaja Tuomo Sinkkonen kuratoi yhdessä kehitysjohtajamme Tapio Haajan kanssa koosteen maailman relevanteimmista videojutuista. Uusimmat uutiskoonnit saatavilla sekä video- että podcast-muodossa! 

 


Kuuntele Videouutiset podcastina!

apple podcasts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tammikuun 2024 videouutiset

SUORATOISTO VASTAAN TV, TIKTOK + PARI EKSTRAA

Finnpanelin tuore vuosiraportti kertoo muutaman kiinnostavan faktan suomalaisten liikkuvan kuvan käytöstä. Siinä missä 10 vuotta sitten suoratoistopalvelut veivät 10% kaikesta meidän katseluajasta, vuonna 2023 kyseiset palvelut edustivat jo 29% kaikesta katseluun käytetystä ajasta. Mielenkiintoisen datasta tekee tarkastelu alle 45-vuotiaissa. Tämä kohderyhmä käyttää 62% liikkuvan kuvaan kuluttamastaan ajasta suoratoistopalveluiden parissa, eli nuoremmassa väestön osassa suoratoistopalvelut ovat ajaneet ajankäytössä perinteisen TV:n ohi. 

Jaksossa käydään myös läpi TikTokin roolia hakukoneena. Varsinkin nuorten keskuudessa lyhytvideot koetaan oivana formaattina lisätiedon ja inspiraation osalta. Haetuimpia aihekokonaisuuksia ovat mm. reseptivinkit, musiikki sekä muoti-inspiraatiot. Kannattaa myös tutustua TikTokin julkaisemaan TikTok Best of 2023 -koontiin, jonne on niputettu alustassa parhaiten performoineita sisältöjä viime vuodelta.

Asiantuntijat pohtivat jaksossa myös sitä, mikä vaikutus sisällön pituudella on näissä niin kutsutuissa lyhytvideopalveluissa. Jos puolestaan pohdit minä viikonpäivänä kannattaisi järjestää webinaari, kannattaa ehdottomasti kuunnella jakso läpi.

 

Syyskuun 2023 videouutiset

SUORATOISTOPALVELUITA, TEKOÄLYÄ JA SPEKULAATIOTA

Uusimman jakson aihealueet voi jakaa kolmeen kokonaisuuteen:

Suoratoistopalvelukentällä tapahtuu. Viaplayn ja Elisa Viihteen yhteiselo on tullut päätökseen, jonka seurauksena Elisa Viihteen sisällöt nähdään jatkossa Sanoman Ruutu-palvelussa. Ruutu on vahvistanut sisältötarjoomaansa myös tuomalla FAST-palvelu Pluto TV:n osaksi ohjelmakirjastoaan. FAST (Free ad supported TV) tarkoittaa siis verkkoalustan kautta levitettäviä TV-kanavia, jotka on tässä tapauksessa rajattu ohjelmaformaattien mukaan. Tarjolla on esimerkiksi Beverly Hills 90210 -kanava, josta voi katsoa kellon ympäri kyseisen sarjan jaksoja. 

MTV luo puolestaan lokakuussa uuden suoratoistopalvelun, kun C Moren sisällöt siirretään osaksi MTV Katsomoa. Tähänkin asti MTV Katsomosta löytyneet sisällöt löytyvät edelleen mainosten kera palvelusta. Rinnalle, saman käyttöliittymän alle luodaan uusi maksullinen palvelu MTV Katsomo+, josta löytyvät puolestaan C Moren alkuperäissarjat ja mm. urheilutarjonta.

Ei kuukautta ilman tekoälyuutisia. Adobe on vapauttanut Firefly-tekoälytyökalun pois betasta, kaupalliseen käyttöön. Videolla ja Podcastissa tekoälynörttimme Tapio avaa työkalun mahdollisuuksia käytännön esimerkin kautta. Google on puolestaan rakentanut ostoalustaansa tekoälyä hyödyntävän ominaisuuden, joka tarjoaa vinkkejä parempiin mainoksiin. Ominaisuus tarkastelee mainoksia brändinäkyvyyden, mainonnan keston, voice overin laadun sekä kuvasuhteen näkökulmasta, ja pyrkii antamaan kehitysehdotuksia, nimenomaan luovan näkökulmasta.  

Spekulaatio-osiossa tarjolla herkullista pohdintaa, aiheinaan Maikkarin mahdollinen uusi omistaja sekä Googlea kohtaan esitetyt syytökset mainosinventaari-huijauksesta. Kuuntele tai katso jakso, niin kuulet mitä ajatuksia nämä kaksikossa herättävät.

 

Kesäkuun 2023 videouutiset

VIRTUAALITODELLISUUDESTA JA LYHYTVIDEOALUSTOJEN EROISTA

Lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden maailmoissa kuohuu. Facebookin emoyhtiö Meta ilmoitti jäädyttävänsä Metaverse-projektinsa, joka varsinkin viime vuonna oli isosti otsikoissa. Päätös on seurausta lyhyemmän aikavälin panostusten keskittymisestä AI-teknologiaan. Toisaalla Apple lanseerasi isosti Apple Vision Pro -lasit, jotka hyödyntävät lisätyn todellisuuden teknologiaa. Tästä linkistä pääset tutustumaan lasien ominaisuuksiin ja ihmeellisyyksiin.

Myös AI-kentällä tapahtuu. Tekoälypohjainen videotyökalu Runway Gen-2 on nyt kaikkien saatavilla. Podcastissa Tapsa avaa työkalun käyttötarkoituksia tarkemmin.

Vanha tuttu lyhytvideo-sisältö puhuttaa myös podcast-kaksikkoa. Syynissä on IG Reelsin, TikTokin ja YouTube Shortsin erot mm. videokatseluaikojen näkökulmasta. Search Enginen tekemän tutkimuksen mukaan TikTok generoi eniten kommentteja, tykkäyksiä ja jakoja, IG Reelsin sisältöjä katsotaan pisimpään. YouTube Shortsin vahvuus puolestaan piilee erinäisten how to -videoiden levitysalustana.

PS. Videotallenteen loppuhuipennuksena Tapion itsestään AI-työkalun avulla tekemä video. Suosittelemme ehdottomasti katsomaan! 😄  

 

 

Toukokuun 2023 videouutiset

TEKOÄLY TULEE, OLETKO VALMIS?

Generatiivinen tekoäly - ilmiö joka on räjähtänyt kaikkien tietoisuuteen isosti viimeistään ChatGPT-palvelun myötä tekee tuloaan myös videon suuntaan. Adobe luo jatkuvasti uusia AI-pohjaisia työkaluja helpottaakseen luovia tekijöitä suoritumaan työssään tehokkaammin, Google ja Meta ovat kääntäneet lyhyen tähtäimen panostuksensa pysyäkseen tekoäly-kelkan vauhdissa mukana ja onpa aiheesta kynäilty myös täällä kotimarkkinoilla Sanoman toimesta.

Ehkä konkreettisin esimerkki tekoälyn tämän hetkisistä kyvyistä on erään Reddit-käyttäjän luomus - tarkemmin ottaen videomainos kuvitteelliselle pizzaketjulle. Käsikirjoituksesta vastaa ChatGPT, voice overin on luonut Eleven Labsin AI-työkalu, musiikki on SOUNDRAW'n käsialaa ja videon on generoinut Runwayn Gen2. Monille vielä tuntemattomia suuruuksia, mutta ties mihin tulevaisuus näitä palveluita vielä kuljettaa. Tämän täysin tekoälyn luoman spektaakkelin voit katsoa alta:

 

 

Tuomitkaa itse, mutta kyllä tekoälyllä näyttäisi vielä olevan matkaa loppuun asti hiottuun suoritukseen. Varsinkin videon visuaaliset elementit muistuttavat paikoitellen enemmän kauhuelokuvaa kuin mainosta. Toki tyylilajihan kauhukin on, mutta sitä tuskin brändit lähtevät ainakaan isommin tavoittelemaan. 

Vodcastissa on esittelyssä myös uusi ohjelmaosio; "Mikä toimii, mikä ei?". Osiossa Tuomo & Tapio ruotivat videomainoksia, jotka ovat herättäneet herrojen huomion kuluneen kuukauden aikana - sekä hyvässä että ei niin hyvässä. Syynissä mm. sensuellilla tavalla leikittelevä huulirasvamainos sekä avoimia kysymyksiä herättävä story-mainos kuntosaliketjulta.

 

Huhtikuun 2023 videouutiset

TIKTOKIN YLä- ja alamäet

TikTokilla menee kovaa. Se pitää kärkisijaa maailman ladatuimpien ilmaissovellusten listalla ja kiinalaisomisteisen sovelluksen käyttäjämäärä ylitti Amerikassa taannoin 150 miljoonan säännöllisen käyttäjän rajan

Kovaa on myös vastatuuli. Palvelua uhkaa, ei enempää eikä vähempää kuin käytön kieltäminen, tai vähintään rajoittaminen USA:n markkinalla. Syynä tähän on yhtiön kiinalainen omistuspohja ja epäillyt kytkökset kyseisen maan hallitukseen. On jopa epäilty, että TikTok välittää globaalin käyttäjäkuntansa dataa Kiinan hallituksen käyttöön. Osittainen kieltäminen (mm. ministerit ja valtionhallinto) on jo voimassa monella markkinalla, kuten Norjassa ja Tanskassa, joten täysin poikkeuksellisesta toimenpiteestä ei olisi kyse. 

Capterran tuore tutkimus toisaalta kertoo, että markkinoijien usko TikTokiin ei horju. 75% kyselyyn vastanneista uskoo kasvattavansa panostuksiaan TikTok-markkinointiin. 56% pitää puolestaan epätodennäköisenä, että sovelluksen kieltäminen USA:ssa toteutuu. Videouutiset seuraa tilannetta herkeämättä ja mielenkiinnolla.

Podcastissa keskustelua myös TikTokin vaikutuksesta puolueiden markkinointiin eduskuntavaaleissa sekä virtuaalimaailma Metaversen haasteista.  

 

 

Maaliskuun 2023 videouutiset

TOTAL-TV : KATSOJALUKUJA, MAINONNAN MITTAAMISTA & MEDIAMAINONNAN EUROJA

Finnpanelin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen käyttää televisiota keskimäärin 3,5 tuntia päivässä. Tästä ajasta tunti menee muuhun kuin perinteisen TV:n katseluun. Tutkimuksesta käy ilmi muutenkin, että erilaisten videopalveluiden katselun trendi osoittaa edelleen ylöspäin. Vuoden yhdeksänneksi katsotuin sisältö oli puolestaan toukokuussa esitetty Huvila & Huussi. Mikä ohjelma kipusi listan kärkeen? Tsekkaa video tai podcast ja mysteeri selviää!

TV-sisältöjen kulutuksen kasvaessa videopalveluissa (Ruutu, Katsomo jne) on markkina vihdoin saamassa myös työkalut TV:n ja online tv:n yhteistavoittavuuden mittaamiseen. Suomen kaupallisen TV:n kattojärjestö Screenforcen julkaisu avaa aihetta tarkemmin. Merkillepantavaa on, että hankkeen saavuttaessa maalinsa kuuluu Suomi ensimmäisiin maihin maailmassa jossa tällainen mittaus on mahdollista. Torille!

Kantar puolestaan selvittää vuosittain mediamainontaan käytettyjen eurojen kehitystä. Viime vuoden luvut osoittavat, että video on selkeä kasvun ajuri online -mainonnan sisällä yhdessä some-mainonnan kanssa. Perinteisistä medioista sekä TV (-3%) että painettu media (-9,4%) olivat laskusuunnassa edelliseen vuoteen verrattuna.

Jaksossa tehtiin myös mielenkiintoinen havainto. Kantarin raportin mukaan sanomalehtien osuus Suomen mainoseuroista oli viime vuonna 13%. Ben Evansin vuosittaisesta trendiraportista löytyi puolestaan historiaa printtimainonnan kehityksestä jenkkimarkkinoilta. Raportteja vertaamalla voidaan todeta, että Suomessa sanomalehtien digikehitys tulee n. 10 vuotta Amerikkaa perässä. Saapa nähdä olemmeko vuosikymmenen päästä tilanteessa, jossa sanomalehdet edustavat enää alle 5% koko Suomen mainoseuroista. 

 

Tammikuun 2023 videouutiset

TRENDIKATSAUS 2023

Videollen ennustajaukot Tapio ja Tuomo polkaisevat uuden kalenterivuoden käyntiin tekemällä katsauksen alkaneen vuoden puhuttaviin trendeihin. Suurennuslasin alle päätyvät herrojen omat loppuvuonna tekemät ennusteet sekä markkinointialaa laajemmin puhuttavat aiheet. Mitä kuuluu videomarkkinalle, viekö tekoälyn kehittyminen suunnittelijoiden työpaikat, entä onko lyhytvideo uusi musta? Katso yllä olevalta videolta tai kuuntele podcastina pohdintaa aiheista - ja niiden vierestä. 

 

Lokakuun 2022 videouutiset

 

NETFLIX MAINOKSILLA: MITÄ TIEDÄMME NYT?

Netflix on raottanut suunnitelmiaan palveluun tulevan mainonnan osalta. Tech Advisor kokosi artikkeliinsa tärkeimmät pointit:

  • Mainosrahoitteinen tilausversio starttaa mm. UK:ssa ja USA:ssa 3.11.2022
  • Netflix, jossa mainontaa näkyy on kuluttajille hieman markkinasta riippuen n. 30% halvempi kuin normaali tilaus
  • Mainontaa tulossa palveluun n. 4-5 minuuttia per tunti
  • Ennen sisältöjä sekä niiden keskellä näytettävien mainosspottien maksimipituus tämän hetken suunnitelmissa 30 sek
  • Mainosrahoitteisen tilausversion maksimilaatu sisällöillä 720p
  • Lisäksi, BBC uutisoi Netflixin antavan kolmannen osapuolen mittaustahon (BARB) mitata omia katselulukujaan TV:n tapaan. Tämä on historiallinen päätös, sillä tyypillisesti streamaus-palvelut ovat olleet hyvin suojelevia omaa katseludataansa kohtaan. 

Social video trends h2 2022

Tubular Labs julkaisi tuoreita näkemyksiään trendeistä liittyen videosisältöihin sosiaalisessa mediassa. Päällimmäisenä esiin nousee lyhyiden, alle 1 min kestävien sisältöjen kulutuksen räjähdysmäinen kasvu. Ilmiö ei ole ainoastaan läsnä TikToksissa, sillä myös YouTubessa lyhyet sisällöt ovat ohittaneet aiemmin kärkipaikkaa pitäneet pidemmät sisällöt suositumpana kulutuksen kohteena. Raportissa myös mielenkiintoista pohdintaa siitä, ovatko suosituimmat vaikuttajat jo verrattavissa suuriin mediayhtiöihin. Raportin voi ladata itselleen täältä.

 

TIKTOKIN UUSI LÄHESTYMISTAPA LIVE SHOPPINGIIN

Uutisoimme taannoin, että TikTok lopettaa Live Shoppingin kehittämisen Euroopassa ja USA:ssa. No, käänteet videomarkkinalla ovat nopeita, ja nyt TikTok on päätynyt partneroitumaan jenkkimarkkinoilla julkkisten suosiman TalkShopLive -palvelun kanssa. Tarkoitus luonnollisesti on, että yhteistyö nostaa varsinkin Aasian markkinoilla äärimmäisen suositun Live Shoppingin suosiota myös Amerikassa. Jos hanke onnistuu, on varmasti odotettavissa samanlaisia liikkeitä myös Euroopan suunnalla. 

 

Syyskuun 2022 videouutiset

 

TIKTOK JULKAISI KOLME SHOPPING-mAINOSFORMAATTIA

TikTok kertoo blogissaan julkaisevansa uusia mainosformaatteja, joiden kautta tuotteiden ostaminen suoraan tehdään mahdollisimman helpoksi. Tarjolle tulossa

  • Video Shopping Ads = myytävä tuote tuodaan videon päälle, tuotekorttia klikkaamalla pääsee suoraan selaamaan lisätietoja tuotteesta (globaali lanseeraus, eli mahdollinen myös Suomessa)

  • Catalogue Listing Ads = tuotekatalogin nostaminen osaksi mainontaa. Avaa TikTokin sisälle suoran kauppapaikan (testataan USA:ssa)

  • LIVE Shopping Ads = Brändin tuotteiden myyminen suoraan Live-videon yhteydessä (vain markkinoilla, joissa TikTok Shop -ominaisuus on käytössä)

 

KAIKKI HALUAVAT OLLA Bereal

Uusin somealustavillitys, BeReal on rakentanut viime aikoina hieman jalansijaa sosiaalisen median kentällä. Kyseessä on siis yksinkertaisesti palvelu, joka ilmoittaa käyttäjälleen satunnaisen päivän aikana 2 minuutin aikaikkunan, jonka puitteissa palveluun voi julkaista päivityksen. Päivitys on filtteritön kuva, jonka alusta ottaa sekä kännykän etu- että takakameralla. Selkeästi tällä halutaan haastaa nykykulttuuria, joka on täynnä muokattuja ja ennalta mietittyjä ja sommiteltuja kuvia.

Eipä tule yllätyksenä, että sekä TikTok, Snapchat että Instagram ovat kopioineet tämän tuplakamera-ominaisuuden osaksi omia palveluitaan varsin nopeasti. Jäädään seuraamaan tuleeko tästä seuraava jättihitti somesisältöjen jo kirjavassa kentässä.

 

STRIIMauspalveluiden riemujuhlaa emmyissä

Niinhän sitä sanotaan että sisällöllä on merkitystä. Ja niihin isot striimausjätit panostavat jatkuvasti etsiessään uusia game-of-throneseja tai house-of-cardseja, sisältöjä jotka todella herättävät ihmisten kiinnostuksen. Eräs tapa mitata sisältöjen laatua ja kiinnostavuutta ovat ns. amerikan Venlat, eli Emmy-palkinnot, jotka on tavallisesti jaettu parhaille TV-sarjoille. 'TV-sarja' alkaa tässä yhteydessä olla hieman vanhahtava käsite. Tämän todistaa se, että eniten Emmyjä kaapanneiden sisältötalojen listalla kuusi ensimmäistä sijaa menee striimauspalveluille! Kärjessä HBO (38 Emmyä), mukana listalla myös mm. Netflix, Hulu ja Disney+. Ensimmäinen perinteinen TV-kanava, CBS, löytyy vasta sijalta seitsemän. 

 

STRIIMauspalveluiden KÄYTTÄJÄT EIVÄT OLE KOVIN LOJAALEJA

Hyvänä aasinsiltana edelliseen uutiseen todettakoon, että sisällöt myös liikuttavat ihmisiä paikasta toiseen hyvin nopeasti. Tutkitun tiedon mukaan jopa 19% suosituimpien striimauspalveluiden käyttäjistä on perunut tilauksensa vähintään kolmeen palveluun viimeisen kahden vuoden aikana. Tämä on sikäli ymmärrettävää, sillä sisällöt jakautuvat koko ajan enemmän ja enemmän eri palveluihin eikä ihmisillä yksinkertaisesti ole varaa tilata kaikkia samaan aikaan - varsinkaan tässä maailman tilanteessa.

 

Elokuun 2022 videouutiset

Facebook ja TikTok luopuvat Live shoppingista

Live Shopping, eli ominaisuus jota hyödyntämällä sisällöntuottajat (brändit, vaikuttajat..) pystyvät myymään tuotteitaan suoraan striimatun live-lähetyksen kautta, on ollut varsinkin korona-aikana nosteessa. Tätä ostoskanavan tyylistä ominaisuutta on luonnollisesti testattu myös Metan ja TikTokin toimesta. Hypestä huolimatta suuri yleisö ei ole ottanut tätä omakseen, minkä seurauksena Meta ilmoitti, että se tulee lopettamaan Live shoppingin Facebookissa ja keskittyvänsä kehittämään mieluummin Reelsin lyhytvideosisältöjään. Instagramissa Live shoppingin testaaminen kuitenkin jatkuu, joten hankkeesta ei ole täysin luovuttu. TikTok päätyi samantyyliseen ratkaisuun ilmoittaessaan lopettavansa Live Shopping -ominaisuuden sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Live Shopping on edelleen mahdollista brändeille esimerkiksi omien verkkosivujen kautta, mutta sen jalkautuminen some-alustoille on isossa vastatuulessa.

 

TwentyThree State of Video 2022

Videoteknologiayritys TwentyThree on julkaissut tuoreen raportin havainnoistaan videon kulutukseen liittyen. Tutkimuksessa on analysoitu yli 2 miljoonaa videosisältöä. Mielenkiintoisin havainto liittyy videon parissa käytettyyn aikaan eri alustoilla. Raportin mukaan ihmiset ovat erityisen alttiita kuluttamaan videosisältöjä yritysten verkkosivuilla. Olemme itse havainneet saman muutamissa kampanjoissa. Havainto käy järkeen, sillä päätyessään yrityksen verkkosivuille katsoja on siirtynyt päätöksenteon vaiheissaan jo harkintavaiheen puolelle ja näin ollen valmiimpi kuluttamaan sisältöä - kunhan se on tuotettu hänelle lisäarvoa antavaksi. Koko PDF-raportti ladattavissa tästä.

 

Make Instagram Instagram again

Monet ovat saattaneet huomata, että Instagramin käyttökokemus on muuttumassa selkeästi TikTokin kaltaiseksi. Tämä on nostanut käyttäjät takajaloilleen. Esimerkiksi 329 miljoonan seuraajan Kylie Jenner on jakanut postauksen, jossa Instagramia vaaditaan olemaan kopioimatta TikTokia ja palauttamaan "vanhan" IG-käyttökokemuksen käyttäjilleen. Tämä on - harvinaista kyllä - kirvoittanut vastineen Instagram-pomo Adam Mosserilta. Vastineessa Mosseri toteaa, että käyttäjiä on kuultu ja IG tulee miettimään uudenlaisen lähestymistavan aiheeseen. Selvää on että Instagram häviää tällä uusien käyttäjien tavoittelussa TikTokille, mutta kaikesta päätellen suora kopioiminen ei ole oikea ratkaisu tässä taistelussa. Mielenkiintoista nähdä millaiseen "kompromissiin" Instagram lopulta päätyy yrittäessään buustata Reels-ominaisuuttaan keinolla millä hyvänsä. 

 

Mainontaa Disney+ -palveluun

Netflixin lisäksi myös Disney+:n suunnitelmissa on tuoda käyttäjilleen edullisempi tilausvaihtoehto joka sisältää mainontaa. Huhujen mukaan mainonta rajataan pois lastenohjelmista ja sitä tullaan muutenkin näyttämään maksimissaan 4 minuuttia tunnissa. Jälkimmäisellä rajoituksella pyritään selkeästi taistelemaan TV-mainontaa vastaan, jonka tuntikohtainen rajoitus esim. Suomessa on 12 minuuttia tunnissa. Myös Netflixin on arvioitu ottavan saman rajoituksen käyttöön omissa suunnitelmissaan.

 

Kesäkuun 2022 videouutiset

 

Mainontaa Netflixiin?

Netflix on julkaissut suunnitelmansa tuoda palveluun mainontaa, tämän hetken arvion mukaan jopa vuoden loppuun mennessä. Käytännössä käyttäjä voisi jatkossa valita halvemman kuukausihinnan tilauksen, jolloin vastineeksi hänelle näytetään mainoksia sisältöjen yhteydessä. Malli on tuttu mm. Ruutu+ -palvelusta, eli mikään mullistava uudistus ei ole kyseessä. Mutta merkittävää toki mainostajien kannalta on se, että jatkossa voisi olla mahdollista tavoitella mainoksillaan Netflix-kohderyhmää. Mielenkiintoista nähdä kuinka moni lähtee leikkimään luovan kanssa nimenomaan Netflix mielessä.  

 

Google Marketing LIVE -koonti

Google julkaisi taannoin palveluihinsa liittyviä uudistuksia. Iloksemme monet uudistukset koskevat videosisältöjä. Shorts-formaatin sekä Googlen Discover-syötteen yhteyteen ollaan tuomassa mainontaa, hakutulosten yhteyteen mahdollisuus selata AR-henkisesti 3D-kuvia esimerkiksi huonekaluista ja videoiden analytiikkaa selkeytetään entisestään. Uudistukset osoittavat selkeästi, että video on vahvassa fokuksessa Googlen suunnitelmissa. Markkinointi-ihmiset kiittävät.

 

YouTuben orgaaniseen analysointiin lisää dataa

Osa teistä on varmaan huomannutkin, että YouTube-videoissa näkyy nykyisin graafi, joka näyttää mikä kohta videosta on suurimmin käyttäjien suosiossa. Lisäksi YouTube-studion puolella voi nyt helpommin erottaa analytiikat eri formaattien (perus-YouTube, Shorts, Live Stream..) välillä. Data-orientoituvana yrityksenä uutiset ovat musiikkia korvillemme.

 

Instagramin käyttäjäkokemus muuttuu

Pitkään spekuloimamme muutos on käsillä. Instagram nimittäin testaa parhaillaan ympäri maailmaa uutta "käyttöjärjestelmäänsä", joka muistuttaa täysin TikTokia. Vanhan feed-selauksen sijaan uudistuksessa IG-postauksia ja Reelsejä selataan yhdessä näkymässä swaippaamalla ylöspäin postaus-kortista seuraavan. Muutos toki aiheuttanee vastarintaa, mutta veikkaamme että vuoden päästä kukaan ei enää muista millainen Instagram joskus oli. Kaikkeen lopulta tottuu. Videolla ja podcastissa pohdintaa myös Instagramin trendeistä vuodelle 2022.

 

Kotimaan katsaus: MTV Katsomo is back

Maikkari on kuunnellut katsojiaan ja päättänyt brändätä netti-tv -palvelunsa jälleen MTV Katsomoksi. Viimeiset vuodet mtv-palvelu -nimellä toiminut palvelu saa siis vanhan, ihmisten mieliin vahvasti piirtyneen nimensä takaisin. Vanhana Katsomon kehityspäällikkönä Tapsa avaa videolla taustoja miksi nimi aikanaan vaihdettiin. Sanoma puolestaan julkaisi blogi-kirjoituksen havainnollistamaan sitä, miten katselu jakautuu TV:n ja netti-tv:n välillä. Esimerkiksi Diilin katselusta liki puolet tulee nykyisin Ruudun kautta, mikä alleviivaa entisestään netti-tv:n kasvua suomalaisten parissa. 

 

Huhtikuun 2022 videouutiset

 

Videolle Sanoman omistukseen

Videolle on nykyisin osa Sanoma-konsernia. Videolle tulee jatkossakin pysymään omana brändinään omissa toimitiloissaan, nyt tosin Sanoman selkänojan tukemana. Kaupan tarkempia taustoja voit lukea tästä uutisesta. Videolta ja podcastista voit tsekata Tuomon ja Tapion mietteitä kaupasta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Tallenteilta löytyy myös analysointia kansainvälisistä käsimerkeistä. 

 

2022 Tech Trends Report

Future Instituten julkaisema järkäle, Tech Trends Report on täällä. Raportista löytyy mielenkiintoista pohdintaa mm. AR- (lisätty todellisuus) ja VR- (virtuaalitodellisuus) maailmoista ja siitä, miten nämä uudet maailmat tulevat esim. yhteydenpitoa ja virtuaalitapaamisia. Raportin pääpointit sisältävän pdf-tiedoston voit ladata tästä linkistä.

 

Tee-se-itse TikTok-filtterit

Varsinkin Snapchatista ja Instagramista tuttuja, kuvien ja videoiden muokkaamiseen tarkoitettuja filttereitä voi nyt tehdä itse myös TikTokissa. Filtterit voivat olla mitä vaan värien ja tunnelman muokkaamisen, sekä kasvojen päälle lisättyjen pupun korvien väliltä. Luonnollisesti käyttäjien tekemät filtterit tulevat käymään läpi TikTokin seulan, eli esim. mitään negatiivisia stereotypioita edistäviä (kuten huulitäyte-filtterit) alusta ei tule hyväksymään.  

 

In-stream mainonta IG:ssä loppuu - osa suurempaa suunnitelmaa?

Videoiden välissä tulleet pakotetun katselun mainokset ovat historiaa Instagramissa. Näiden rooli mainoskampanjoissa on ollut verrattaen vähäinen. Mielenkiintoiseksi uutisen tekee pohdinta siitä, onko tämä muutos osa isompaa suunnitelmaa. Kauan on jo huhuttu, että Instagram saattaisi muuttua kokonaisuudessaan (feed-postaukset, storyt, Reels-sisältö) TikTokin kaltaiseksi syötteeksi, joka näyttää käyttäjille kaikenlaisia postauksia sisältötyypistä riippumatta. 

 

YouTube Shorts toimii nyt myös desktopissa

Google on päivittänyt videosoitintaan niin, että TikTokin kaltaiseen pelkästään pystyvideota sisältävään lyhytvideo-osioon, Shortsiin julkaissut sisällöt näkyvät myös desktop-ympäristössä pystyvideomuodossa. Tämän kaivatun uudistuksen myötä poistuu tarve tuottaa Shorts-videoista erikseen desktop-ympäristöön soveltuvat versiot. Tuotantohenkilöstö kiittää!

 

Maaliskuun 2022 videouutiset

 

Mainospanostukset palasivat 2019 tasolle

Kantarin vuosittain julkaisema mainospanostusraportti kertoo mainospanostusten palanneen viime vuonna pre-pandemian tasolle. Suurimpana kasvun ajurina toimi jälleen kerran verkkomainonta, erityisesti sosiaalinen media. Yksittäisistä brändimainostajista merkillepantavaa oli Disney+:n nouseminen TOP5 panostajien listalle teleoperaattorien kylkeen. Tämä osoittaa miten tosissaan Disney ottaa myös lokaalisti kamppailun Netflixiä ja kumppaneita vastaan. Koko raportti katsottavissa täältä.

 

Reels vs TikTok - vauhti kiihtyy

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta on ilmoittanut ykkösprioriteetikseen videon - ja eritoten TikTokista kopioimansa Reels-ympäristön kehittämisen. Facebookin menettää jatkuvasti nuorempia käyttäjiään TikTokiin, joten on enemmän kuin luonnollista, että aiemmin vain Instagramista tuttu Reels-formaatti on rantautumassa Facebookiin. Myös Instagram testailee ominaisuutta, jolla käyttäjät voivat helposti julkaista parhaista Storyjaan Reels-muodossa. Nähtäväksi jää miten pitkälle Meta on valmis menemään kamppailussa TikTokia vastaan. Huhuja on liikkunut jopa siitä että Instagram muutettaisiin kokonaan TikTokin kaltaiseksi, mutta mitään virallisempaa aiheeseen liittyen ei ole hetkeen kuulunut.

 

Tulossa pian: 10 minuutin TikTok-videot

Pian voit ladata ja kuluttaa maksimissaan 10 minuutin mittaisia TikTok-videoita. Voidaanko tämän jälkeen enää TikTokista puhua short form -videon sanansaattajana, vai pitäisikö palvelua alkaa jo pikkuhiljaa kutsua pystyvideon YouTubeksi? Entä tuleeko pitkiin videoihin skippaamatonta mainontaa sisälle? Nämä kaikki ovat relevantteja pohdintoja, mutta lopulta käyttäjät ja sisällön tuottajat määrittävät, onko jopa 10 minuutin TikTokeille oikeasti kysyntää. 

 

Snapchatilla 319M globaalia käyttäjää

Kaiken TikTok-pöhinän alla jää helposti huomiotta että myös Snapchat on kasvattanut (eritoten nuorta) käyttäjäkuntaansa. Samalla yhtiö kuitenkin myöntää, että seurattujen tilien ja kaverien julkaiseman sisällön kulutus palvelussa on tippunut. Oma havaintomme on, että yhä useammat käyttävät palvelua enemmänkin keskinäiseen viestimiseen kuin itse sisällön katseluun. Snapchat tunnetaan myös edelläkävijänä varsinkin AR-ratkaisuiden osalta ja tähän palvelu tulee panostamaan jatkossakin. Usealle mainostajalle nämä ratkaisut ovat tosin tällä hetkellä turhan kalliita toteuttaa. 

 

Tammikuun 2022 videouutiset

 

 

Suomalaiset istuvat TV:n ääressä yli 3h päivässä

Finnpanel on julkaissut tuoreimman TV-vuosikatsauksensa. Raportista selviää, että suomalainen viettää (edelleen) keskimääräisenä päivänä yli 3,5 tuntia TV-ruudun ääressä. Kun tulokset jakaa ikäryhmittäin, on erot valtavia. Siinä missä nuoret (15-24v) viettävät TV:n ääressä 1,5h päivässä käyttäen tästä ajasta 57% johonkin muuhun kuin varsinaiseen TV:n katseluun, nousee yli 65-vuotiaiden TV:n kulutus liki 6 tuntiin per päivä. TV ei siis ole kuollut, mutta sen kulutuksessa on havaittavissa selkeä sukupolvien välinen kuilu, joka markkinoijankin on syytä viimeistään nyt huomioida.

 

YouTube lopettaa alkuperäissarjojen tuotannon

YouTube Originals -nimeä kantanut ja useita korkean tuotantoarvon sisältäneitä sarjoja sisältänyt sisältökokonaisuus on päätetty lopettaa. Päätös osoittaa selkeästi, että Google fokusoi resurssejaan mieluummin taisteluun TikTokia ja Facebookia kuin esimerkiksi Netflixiä ja HBO:ta vastaan.

 

TikTok ja Instagram testaavat maksullista vaikuttajasisältöä

Maksaisitko jonkun seuraamasi vaikuttajan sisällöstä, jos kaupan olisi lupaus entistäkin eksklusiivisemmasta sisällöstä? Tähän kysymykseen vastausta etsivät sekä TikTok että Instagram. Nähtäväksi jää mitä tämä lopulta kuluttajien kannalta tarkoittaa. Suurin motivaatio tähän alustojen näkökulmasta on pyrkiä houkuttelemaan entistä enemmän vaikuttajia luomaan sisältöjä palveluihinsa. Ja mikäs sen parempi kannustin kuin raha.

 

Testing, testing... Twitterin reaktiovideot ja TikTok Storyt

Toisilta alustoilta kopiointi on arkipäivää videomaailmassa. Uusimmat uutiset kertovat Twitterin testaavan TikTokista tuttua videoformaattia, jolla voi reagoida haluamaansa twiittiin. TikTok puolestaan testaa varsinkin Instagramista tuttua Story-formaattia, jossa alustalle ladattu video katoaisi käyttäjien nähtäviltä 24 tunnin päästä julkaisusta. Jälkimmäisen uskomme madaltavan julkaisukynnystä TikTokiin, Twitterin testiä pidämme hyvin ilmeisenä matalan kynnyksen testinä. Aika näyttää jäävätkö formaatit elämään. 

 


Joulukuun 2021 videouutiset

 

Instagram videoistaa palveluaan entisestään

Instagramin video-infrastruktuurissa tapahtuu. Instagramin feediin julkaistut videot voivat olla nyt maksimissaan 60 minuutin mittaisia. Aiemmin maksimipituus oli 60 sekuntia ja tätä pidemmät videot ohjattiin katsomaan loppuun IGTV-osioon (joka on muuten nykyisin kantaa nimeä "Instagram TV"). Instagramin taistelu Tiktokia vastaan kovenee myös koko ajan. Huhupuheet kertovat, että Instagram suunnittelee jopa muuttavansa koko palvelunsa TikTokin kaltaiseksi. Jäämme seuraamaan tilannetta ja tiedotamme heti jos jotain konkreettista tapahtuu.

 

Facebookissa uusia livetyökaluja

Facebook on lisäämässä livelähetyksiin uusia ominaisuuksia. Ehkä odotetuin näistä on linkkitarrat, joiden myötä nyt myös liveä tehdessä voi ohjata katsojia ulkopuolisille sivustoille, jotka liittyvät livelähetyksen aiheisiin. Lisäksi aiemmin vain desktopilla toiminutta äänestys-ominaisuutta testataan myös mobiilissa. Jatkossa liveen voi kutsua jopa kolme muuta Facebook-tiliä, jolloin lähetyksestä tulee entistä interaktiivisempi. Tulossa on myös lojaalimmat fanit erottavia toimintoja, kuten uudelleen suunniteltuja badgeja sekä sekä ns. front row -ominaisuus. 

 

Tiktokin 2021 suosituimmat sisällöt 

Vuosi alkaa lähenemään loppuaan, ja samassa rytäkässä eri palvelut julkaisevat koontejaan vuoden suosituimmista sisällöistä. TikTok on tehnyt oman koontinsa mm. katsotuimmista videoista, käytetyimmistä musiikeista ja eniten seuraajia keränneistä tähdistään. Tsekkaa suosituimmat sisällöt täältä.   

 

YouTuben 2021 katsotuimmat videot

Myös YouTube on julkaissut oman listauksensa eri maiden katsotuimpien videoiden osalta. Suomen listaa ei valitettavasti ole saatavilla, mutta globaalit listat osoittavat, että YouTuben suosituin sisältö koostuu tätä nykyä hyvinkin TV:n kaltaisista, korkean tuotantoarvon sisällöistä sekä toki musiikkivideoista. Maakohtaiset listat löydät täältä.

 


Marraskuun 2021 videouutiset

 

Live Shopping kovassa kasvussa

Youtube, Instagram, Pinterest - muun muassa nämä alustat ovat julkaisseet viime viikkoina suunnitelmiaan tällä hetkellä vahvasti trendaavan Live Shopping -teknologian osalta. Jos mietit mikä ihmeen Live Shopping, tsekkaa vaikka tämä Stockmannin toteutus niin pääset kärryille. Mielenkiintoinen vaihtoehto ennen kaikkea verkkokaupan omaaville brändeille.

 

Shoppable ads joka alustaan

Shoppable ads = kaupankäynnin mahdollistavat mainospaikat. Siinä missä Youtubella on omat suunnitelmansa älytelevision kautta tulevan katselun aktivoinnin lisäämisestä, Walmartin suunnitelema Facebook-kampanja leikkii lisätyn todellisuuden (AR) keinoilla tunnistamalla mainontaa katsovan henkilön kasvon ilmeistä mielipiteen mainoksessa nähtävästä tuotteesta. Ja tietysti tekemällä tykättyjen tuotteiden ostamisen mahdollisimman helpoksi.   

 

YouTube panostaa Shorts-videoihin

Youtube testaa parhaillaan osalla käyttäjistä sitä, että sovelluksen avatessaan käyttäjä päätyy suoraan Shorts-sisältöjen pariin (vähän niin kuin avaisi Tiktokin). Ja tekipä Youtube myös vasta levyn julkaisseen Ed Sheeranin kanssa #SheeranShorts -kampanjan herättääkseen kiinnostusta Shortsia kohtaan. Kilpailu TikTokia vastaan siis kuumenee!

 

TikTok & Instagram -videot Google hakuun

Pian saatat löytää esim. Tiktok- ja Instagram-videoita myös Googlen hakutuloksista. Saapa nähdä tuoko tämä muutos mukanaan ilmiön, jossa myös näiden palveluiden sisältöjä pyritään optimoimaan hakukonenäkyvyyden maksimoimiseksi. Vielä on turhan aikaista lähteä hätäilemään asian suhteen, mutta tilanteen kehittymistä on syytä seurata.

 


Syyskuun 2021 videouutiset

 

Instagram Stories toi linkkitarrat osaksi orgaanista tekemistä

 

Olet saattanut syyskuun aikana huomata, että seuraamasi some-vaikuttaja ei kehota enää “swaippaamaan ylös” aktivoitumisen toivossa, vaan tilalle on tullut “klikkaa tästä” -henkiset linkkitarrat. Ne eivät ole enää vain vaikuttajien käytössä, vaan kuka tahansa meistä pystyy lisätä linkkitarran osaksi storyjaan.

 

Google julkaisi uuden 30-sivuisen How to build better creative -oppaan 

 

Googlen tekemän kyselyn mukaan 78% vastaajista haluaa brändien tuottavan apua ja hyötyä jokapäiväiseen elämäänsä. Linkin takaa löytyvä opas on rakennettu tätä silmällä pitäen koostuen neljästä, selkeitä esimerkkejä sisältävästä aihekokonaisuudesta Suosittelen tutustumaan!

 

Myös LinkedIn kuoppaa Stories-formaatin

 

Samalla kun Instagram kehittää omaa stories-formaattiaan, seuraa LinkedIn Twitterin viitoittamaa tietä kuoppaamalla omat storynsa kuluvan kuun lopussa. Kuten Twitterinkin osalta totesin, kaikkialla uudet formaatit eivät vain yksinkertaisesti toimi.

 


Elokuun 2021 videouutiset

 

Tiktokissa äänellä on merkitystä

 

Tiktokin Kantarilla teettämän tutkimuksen mukaan jopa 88% käyttäjistä pitää ääniä keskeisenä osana Tiktok-kokemusta. 73% sanoo pysähtyvänsä mainosten äärelle, joissa äänimaailma on mietitty osaksi sisältöä. Koko tutkimuksen voit tsekata otsikon linkistä.

Videolle-kommentti: Muutaman TIktok-keissin myötä olemme huomanneet, että Tiktok-mainontaa todella katsotaan. On virkistävää kaiken “videon tulee toimia ilman ääntä” -keskustelun vastapainoksi vihdoin suunnitella some-mainontaa, jossa äänellä todella on merkitystä.

Instagram Reels -mainonta on täällä!


Instagram Reelsissä voi vihdoin buustata sisältöjä maksetun mainonnan keinoin. Reelsin ollessa käytännössä kopio Tiktokista on ensiarvoisen tärkeää, että mainossisältö on alustalle sopivaa ja viihdyttävää. Jos Reels / Tiktok-mainonta kiinnostaa, mutta askarruttaa, ota yhteyttä niin jaamme mielellämme parhaita oppeja alustalla menestymiseen.

 

Videotapaamiset Linkedinissä


Työhaastattelu suoraan Linkedinissä? Nyt sekin onnistuu. Avaa haluamasi verkoston jäsenen kanssa chat, paina pientä kameran kuvaketta chat-paneelin ylälaidassa ja voitte kirjoittelun sijaan aloittaa suoran videokeskustelun.

 

Goodbye Twitter Fleets


Viime uutiskatsauksessa kerroimme Twitterin tuoneen mainonnan omaan story-formaattiinsa Fleetsiin. Nyt paria kuukautta myöhemmin - vähäisen käyttäjämäärän takia - koko Fleets-formaatti on kuopattu. Tämä ei tule yllätyksenä, sillä Twitter on alusta asti perustunut visuaalisen sisällön sijaan napakoihin tekstipäivityksiin. Joka paikassa video ei siis tee autuaaksi.

 

 


Kesäkuun 2021 videouutiset

 

Tiktok julkaisee liidiominaisuuden

 

Kuten DNA:n tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, Tiktokin käyttö Suomessa jatkaa kasvuaan (jo 23% suomalaisista käyttää palvelua viikottain). Kasvun myötä myös mainonta palvelussa monipuolistuu. Uusin lisäys, Lead Generation ad, parantaa mainostajan mahdollisuuksia kerätä tietoja (nimi, email, puh. nro) käyttäjistä - mikä tärkeintä - heidän suostumuksellaan.

Videolle kommentti: Ominaisuus on oiva lisä nousussa olevaan kanavaan, mutta on hyvä muistaa ettei Liidien keruu ole itsessään oikotie onneen. Eritoten Tiktokissa onnistuminen vaatii alustaan sopivan ja kohderyhmää puhuttelevan luovan ratkaisun. Inspiraatiota voi hakea aasialaisen verkkokauppayhtiö Lazadan keissistä.

Mainonta tulossa Twitter Fleetsiin

 

Twitter Fleets? Twitterin versio stories-formaatista. Itse Fleets on ollut käytössä jo tovin, mutta mainonta ei toistaiseksi ole ollut mahdollista. Mainonnan pilotointi on nyt aloitettu jenkeissä ja on syytä odottaa, että hyvin pian myös Suomessa mainostajat voivat tavoitella kohderyhmiään storyjen avulla Twitterissä. 

 

YouTube panostaa Big screeniin

 

TV-ruudun rooli Youtuben kulutuksessa kasvaa koko ajan, minkä innoittamana taannoisessa IAB NewFronts -esityksessä tiisattiin Youtuben “Brand extension” -mainosformaattia. Kyseinen formaatti antaisi näkijälleen mahdollisuuden tilata lisätietoa mainostajasta TV:n kautta suoraan älypuhelimeensa.

Videolle kommetti: Ottaa varmasti aikaa ennen kuin tämänkaltaiset formaatit näkevät päivänvalon - varsinkaan Suomessa. Vuorovaikutteisen “TV”-mainonnan perään on huudeltu jo pitkään ja toki hybridi-TV:n punainen nappi on Suomessakin monelle tuttu. Aiheen ollessa nyt myös Googlen todo-listan kärkipäässä on syytä olla viimeistään hereillä. Kieltämättä kädet syyhyää jo ajatuksesta, millaisilla luovilla toteutuksilla pääsemme tällaisia kampanjoita tulevaisuudessa rakentamaan.

Haluatko pysyä kartalla videomaailman kehityksestä? Tilaa viikottainen uutiskirjeemme sähköpostiisi!  🎬 👉

Tilaa uutiskirje!

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.