Mediassa on viime aikoina näkynyt useammankin yrityksen yhteiskunnallinen aktivoituminen. On herätetty keskustelua, kampanjoitu vastuullisuudesta ja otettu kantaa. Toistaiseksi lähinnä sosiopoliittiset teemat ovat olleet brändien kannanottojen aiheina. Yhteiskunnassa on myös liuta muitakin epäkohtia, joihin yritykset voivat arvopohjiensa tukemana ottaa kantaa.
Etenkin nyt kun poliittisesta päätöksenteosta on tullut isojen egojen oikukasta temmellystä, kaipaavat yhteiskunnalliset talkoot uusia näkökulmia ja avoimia keskustelijoita – sekä ennen kaikkea tekijöitä. Suomessa on monia esimerkillisiä yrityksiä, jotka osallistuvat yhteiskunnan kehittämiseen joko vastuullisella toiminnallaan tai vaikuttamalla päätöksentekijöihin ja ihmisten mielipiteisiin. Vastuullisuutta ja vaikuttamista -blogisarjamme ensimmäisenä aiheena onkin vaikuttajamarkkinoinnin yhdistäminen vastuullisuusviestintään.
Blogivieras
Mikä: Neste Oyj - öljyalan edelläkävijä uusiutuvissa polttoaineissa ja materiaaleissa. Maailman johtava uusiutuvan dieselin tuottaja.
Miksi: Pre-order the Future -hanke kehittää uusiutuvien materiaalien hyödyntämistä ja osallistaa sidosrymiä puhtaamman tulevaisuuden luomiseen. Hanke on saanut paljon positiivista huomiota maailmanlaajuisesti.
Pre-order the Future -hankkeen yhteistyövideot Prince Ea:n kanssa päätyivät viraaleiksi. Neste Oyj / TBWA Helsinki / Cocoa. Ohj. Taito Kawata.
Mielipidevaikuttajat ovat hyviä yrityksen vastuullisuuden viestinviejiä
Mielipidevaikuttajien sana painaa yleensä enemmän kuin yritysten, sillä ihmiset luonnollisesti kaipaavat keskustelukumppaneiksi henkilöitä brändien takaa. Mielipiteisiin vaikuttavat etenkin tunnetut ja pidetyt henkilöbrändit. Nesteen Pre-order the Future -hankkeen yhteistyövideot ympäristövaikuttaja Prince Ea:n kanssa ovat koskettaneet ja puhutelleet ihmisiä ympäri maailman. Videoita on katsottu miljoonia kertoja. Mikä näissä videoissa vetoaa ja miten niistä tuli viraaleja?
Elina: Prince Ea tuntee oman yleisönsä erittäin hyvin ja tietää, millainen sisältö toimii ja mikä ei. Hänen näkemyksensä hankkeen suunnitteluprosessissa oli erittäin arvokasta insightia myös meille; emme olisi voineet tehdä Nesteen mainosfilmiä. Sen sijaan videot ovat tarkoituksella Prince Ea:n näköisiä, mutta arvomaailma on jaettu. Videoissa yleisöön vetoaa varmasti Prince Ea:n kerrontatyyli ja omana itsenä puhuminen – aitoutta ei voi feikata, vaan mukana täytyy olla sydämellä.
Mielipidevaikuttajan ja brändin tulee jakaa samat arvot
Yhteiskunnallisen mielipidevaikuttajan ja yrityksen välisessä yhteistyössä avaintekijä on siis jaettu arvomaailma. Yhteistyö ei näytä ulospäin aidolta ja autenttiselta, jos arvot eivät todella kohtaa. Toimiva yhteistyö ei myöskään synny hetkessä, vaan sitä kannattaa kypsytellä tovi. Molemminpuolisen luottamuksen rakentumiselle täytyy antaa aikaa, jotta yhteistyö kolahtaa ja missio tuntuu jaetulta.
Elina: Pre-order the Future –hankkeen koko idea lähti Nesteen arvoista ja päivitetystä visiosta: “Creating responsible choices every day”. Hankkeeseen oli alun perinkin kaavailtu yhteistyötä mielipidevaikuttajan kanssa, mutta täysin sopivaa matchia ei heti alkuun löytynyt. Prince Ea:n kanssa yhteistyökuviota testattiin ensin Super Bowlissa, jossa huomattiin, että arvot todella kohtaavat ja yhteistyö osoittautui antoisaksi molemmille osapuolille.
Vaikuttajamarkkinoinnin avulla myös pienemmän budjetin hankkeet tavoittavat yleisön
Vaikuttajayhteistyön kautta vastuullisuushankkeen sanoma välittyy siis autenttisemmin. Sen avulla on mahdollista saavuttaa myös laajempaa näkyvyyttä, vaikka hankkeen budjetti ei vastaisikaan kilpailijoiden budjetteja. Etenkin Yhdysvalloissa vaikuttajamarkkinointi on ollut jo pidempään pinnalla ja oiva apuväline yleisöä puhuttelevien kampanjoiden luomiseen. Nyt vaikuttajamarkkinointi on rantautunut entistä vahvemmin myös Suomeen ja usein sosiaalisessa mediassa seuratuimmat brändit ovat nimenomaan henkilöbrändejä.
Elina: Meidän mediabudjetilla emme ikinä olisi saavuttaneet saman luokan ilmiötä ilman Prince Ea:n yhteistyövideoita. Häviämme budjeteissa sata-nolla kilpailijoille Yhdysvalloissa, joka oli hankkeen pääkohdemarkkina. Hanke on ollut mielestäni hieno esimerkki siitä, että hyvät ideat lentää ja leviää.
Vastuullisuuskampanjoista on mahdollista tehdä samanaikaisesti viihdyttäviä ja uskottavia
Vastuullisuuskampanjan muotoileminen yleisöä puhuttelevaan muotoon voi toisinaan olla haastavaa, sillä viihdyttävyyden ja uskottavuuden yhdistäminen ei aina ole yksinkertaista. Elinan vinkit tähän pulmaan:
Elina: Kampanjassa voi olla eri kerroksia. Taustalla pitäisi olla aina uskottavat faktat ja perustelut. Näistä voidaan kertoa esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla ja vastuullisuusraportissa. Suurelle yleisölle viestit kannattaa konvertoida tarinallisempaan ja heitä puhuttelevampaan muotoon. Esimerkiksi videoiden rooli kaikessa viestimisessä kasvaa räjähdysmäisesti ja ne ovat hyvä väline tarinallisemman viestin välittämiseen. Haastavampaa on tehdä vastuullisuusvideoita, jotka oikeasti herättävät mielenkiintoa, tunteita ja ravistelevat.
Lue lisää vastuullisuusviestinnästä oppaastamme. Sieltä löydät mm. esimerkkejä siitä, millaiset yritysvastuuvideot herättävät tunteita ja ravistelevat.