Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista - osa 1

Anssi Heikka

Anssi Heikka
23. tammikuuta 2020

Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista - osa 1

Voidaanko tää laittaa telkkariin? Mitäs sitten, jos haluttais tähän JVG:n biisi taustalle? Tarvittais apua tän käsikirjoituksen suunnittelussa – voitteko te auttaa? Onko kolmen minuutin video liian pitkä? Muun muassa näitä kysymyksiä meiltä kysytään usein, ja siksi koostimme videotuotannosta usein kysytyt kysymykset blogisarjan muotoon.

 

Tämä on blogisarjan ”Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista” ensimmäinen osa, ja tekstin lopusta voit myös ladata oppaan, jossa usein kysyttyihin kysymyksiin vastataan kattavammin.

 

Mikä on hyvä videon pituus?

 

Optimaalinen videon pituus määräytyy videon sisällön ja käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi sisäiseen viestintään tarkoitetut ja informaatiopitoiset videot ovat syystäkin eri mittaisia kuin some-videot. Ulkoisessa viestinnässä on syytä miettiä kanavavalintaa: Instagram on täysin erilaisella käyttöperiaatteella toimiva media kuin vaikkapa lineaarinen televisio.

 

Koska nykyihmisellä on lähtökohtaisesti kultakalan keskittymiskyky, toimivat lyhyet videot (max 2 minuuttia) usein pitkiä paremmin. Toisaalta, jos sisältösi tarjoaa riittävästi mielenkiintoista tietoa, sen tarina vetoaa tunteisiin, tuotanto on laadukasta ja sisältö lisäksi palvelee kohderyhmän tarpeita, on yli kahdenkin minuutin video käyttötarkoitukseen sopiva.

Tiivistettynä: Vähemmän on usein enemmän, ja mitä dynaamisemmin ja tehokkaammin saat ydinasiat videolla esitettyä, sen parempi. Jos asiaa on paljon, tuota videosarjoja yksittäisten videoiden sijaan. Mikäli taas käytettäviä kanavia on paljon, kannattaa tuottaa erimittaiseksi leikattuja versioita videoista.

 

Voidaanko videolla käyttää taustamusiikkina jonkun tunnetun artistin musiikkia?

 

Tätä vaihtoehtoa voi harkita, mutta harkinta tulee tehdä huolella. Tunnetun musiikin käyttö on mahdollista, mikäli tekijänoikeusmaksut maksetaan asiaankuuluvalla tavalla. Asiasta ja laskutuksesta vastaavat useimmiten Teosto ja Nordisk Copyright Bureau. Teoston ja NCB:n kautta maksettavat korvaukset määräytyvät videon käyttötarkoituksen ja käyttökanavien sekä artistin ja musiikkikappaleen mukaan. Käytännössä hinnoittelua ohjaa etenkin musiikin käytön merkitys sen käyttäjän liiketoiminnalle – potentiaalisesti suuren "reachin" saavuttavissa julkisissa videoissa korvaus on siis usein korkea. Kannattaakin miettiä, tuoko tunnetun artistin musiikki oikeaa lisäarvoa videolle ja onko lisäarvo suhteessa kustannuksiin perusteltavissa.

 

Kaikki tunnetun musiikin käyttöön liittyvät asiat varmistetaan huolellisesti etukäteen – tekijänoikeusrikos on vakava ja liiketoiminnalle hyvin haitallinen rikkomus, joten mitään riskejä tämän asian suhteen ei kannata missään tapauksessa ottaa. Vaativimmissa ja suuremmissa projekteissa sekä epäselvissä tilanteissa asiassa voi konsultoida myös tekijänoikeuslainsäädäntöön perehtynyttä juristia.

Tiivistettynä: Tuotantoyhtiössä projektistasi vastaava tuottaja selvittää asian puolestasi asiaankuuluvilta tahoilta ennen tuotannon aloittamista, ja kustannukset ovat tapauskohtaisia. 

 

Mikä on videon elinikä ja onko videon käytön suhteen rajoituksia?

 

Useimmissa tapauksissa tuotetun videon elinikää ei ole rajoitettu – se, onko tuotettu video ajankohtainen, käyttötarkoitustaan palveleva ja kohderyhmää kiinnostava enää vuosien kuluttua, on toki eri asia. Myös eri kieliversioiden tuottaminen saattaa tulla kyseeseen, ja tämä kannattaa suunnitella etukäteen.

 

Myös näyttelijöiden kanssa on sovittava asiasta – näyttelijöiden palkkioiden hinnoittelu riippuu usein videon käyttötarkoituksesta, käytettävistä jakelukanavista ja käytön kestosta. Siksi mainoselokuvissa ja muissa (ammatti)näyttelijöitä hyödyntävissä projekteissa käyttötarkoitus tulee suunnitella etukäteen. Sama pätee edellä läpikäytyyn tunnetun musiikin käyttöön.

 

Tuotantoyhtiöiden linjaukset oikeuksien suhteen saattavat poiketa, mutta Videolle:n sopimusehtojen mukaan kaikki käyttöoikeudet kuuluvat asiakkaalle ilman erillisiä rajoituksia tai jälkikäteisiä lisälaskuja. Lähtökohtaisesti tuotantoja koskee molemminpuolinen referenssioikeus, mutta asia on totta kai sovittavissa. Myös mahdollisesti tarvittavan raakamateriaalin toimituksesta voidaan sopia. Käyttörajoituksia videoille ei siis ole, mutta esimerkiksi tv-mainontaan tarkoitetut tuotannot vaativat eri tyyppisiä teknisiä ratkaisuja kuin vain online-käyttöön tarkoitettu materiaali. Tästä kerromme lisää seuraavasa osassa usein kysyttyjä kysymyksiä.

Tiivistettynä: Videolle ei rajoita videoiden käyttöä tai elinikää, mutta kolmansien osapuolten osalta tilanne voi olla toinen.


Lataa Videotuotannon ABC -oppaamme, jossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin kattavammin:

Lataa ilmainen videotuotannon opas!

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.