Totuus 60 sekunnin videoista

Jenna Perus

Jenna Perus
7. toukokuuta 2019

Totuus 60 sekunnin videoista

Usein videotuotantoa suunniteltaessa kysymykseksi nousee videon mitta. Etenkin digitaalisessa ympäristössä ihmisen keskittymiskyvyn tiedetään olevan lyhyt. Toisinaan ajatellaan, että "kukaan ei katso yli minuutin mittaisia videoita". Osittain se onkin totta - tutkimuksen mukaan ihmisen keskittymiskyky herpaantuu kahdeksan sekunnin kohdalla, ja on siten lyhyempi kuin kultakalalla. Tarvitseeko videon silti olla alle minuutin mittainen?

 

Mikä on sopiva videon pituus? 

YouTube on täynnä esimerkkejä videoista, jotka ovat hyvinkin pitkiä, mutta silti saaneet miljoonia katselukertoja. Esimerkiksi GoPron HERO6: This Is the Moment in 4K on kerännyt lähes 12 miljoonaa katselukertaa huolimatta siitä, että video on neljän ja puolen minuutin mittainen.

 

Kysymys on siitä, että todellisuudessa potentiaalisimmat asiakkaat - ne, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita ostamaan - haluavat yksityiskohtaista sisältöä. GoProsta kiinnostunut kuluttaja ei halua nähdä vain lyhyttä stunttiklippiä, vaan hän haluaa syventyä laitteen avulla saavutettavaan kokemukseen.

 

Myös puhuva pää -videoissa on tarjottava riittävästi sisältöä. Minuutissa ehtii sanoa 70-120 sanaa. Jos siitä vähennetään videon alku ja loppu, videon asiasisältö saattaa jäädä hyvin kevyeksi. Ehtiikö alle minuutissa sanoa jotakin merkityksellistä? Luultavasti ei. Tietysti on eri asia, jos videota halutaan käyttää teaserinä ja ohjata sen jälkeen toiseen sisältöön.

 

Onko alle minuutin video paras vaihtoehto?

Markkinoijan harras toive on video, josta tulee viraalihitti. Mutta minkä pituiset videot ovat useimmiten hittejä? Riippuu videosta ja sen käyttötarkoituksesta, sekä jakelukanavasta. Miksi siis uskomme, että hittivideon tulisi olla lyhyt, alle minuutin mittainen? Tämä johtunee osittain siitä, millaista sisältöä kulutamme päivittäin. Katsomme minuutin mittaisia hassuja eläinvideoita, jotka ovat saaneet valtavan määrän katselukertoja. Mutta markkinoijan näkökulmasta on tärkeää miettiä mitä videosisällöllä tavoitellaan: katselukertoja vai myynnin kasvua? 

 

Kun videosisältö valjastetaan yrityksen liikevaihdon kasvattamiseen, tarvitaan videolta enemmän kuin katselukertoja. Videon katsoja, potentiaalinen asiakas, tulisi saada etenemään ostoprosessissaan. Kuinka paljon 40 sekunnin viraali kissavideo tuottaa liikevaihtoa? Luultavasti ei paljoakaan (lukuunottamatta Grumpy catia, joka on maailman rikkain kissa). 

 

Lyhyt video tuottaa enemmän sitoutumista, mutta tuottaako se yhtä paljon konversioita?

Sitoutumista voidaan käyttää mittarina silloin, kun myynnin kasvua on vaikeaa yhdistää yhteen yksittäiseen kampanjaan tai videoon. Silloin sitoutumisen avulla voidaan tarkkailla, ollaanko menossa oikeaan suuntaan. 

 Merkityksellisiä mittareita markkinoijalle ovat:

  • myynti
  • uusien liidien määrä (joista on mahdollisuus saada myöhemmin asiakkaita)
  • bränditunnettuus (jonka avulla online- ja offline-myyntiä voidaan lisätä)

Markkinoijan kannattaa miettiä, mitkä mittarit ovat kampanjan kannalta hyödyllisiä ja mitkä mittarit kertovat parhaiten kampanjan onnistumisesta. 

 

Jos paras pituus videolle ei ole 60 sekuntia, niin paljonko sitten?

Videon sopiva mitta riippuu videosta ja sen tavoitteista. Jos tarkoitus on ohjata jo kiinnostunut asiakas ostoprosessissa eteenpäin, liian lyhyt video ei todennäköisesti tarjoa riittävän syvällistä sisältöä, jotta asiakas rohkenisi etenemään prosessissa.  

Sitoutuminen videosisältöön todennäköisesti laskee, kun videon pituus kasvaa. Siitä ei kannata kuitenkaan säikähtää. On huomioitava, että katsoja, joka jättää videon kesken, ei muutenkaan olisi potentiaalinen ostaja, tai ei ole oikeassa vaiheessa ostopolullaan. Siksi on tärkeämpää tarjota harvemmille, mutta potentiaalisimmille asiakkaille juuri heille sopivaa ja kiinnostavaa sisältöä.  

 

Videon pituudella ei ole väliä (kunhan se ei ole tylsä)

Ihminen jaksaa keskittyä sisältöön kultakalamaisesti keskimäärin kahdeksan sekuntia. Keskittymisen todennäköisyys kasvaa, jos sisältö on kohderyhmän mielestä kiinnostavaa. Kampanjan toimimattomuus on useimmiten kiinni joko epäonnistuneesta sisällöstä tai sisällön huonosta jakelusta. Sisältö on epäonnistunutta, jos se ei puhuttele ja kiinnosta kohderyhmää - potentiaalisia asiakkaitasi. Mitä he sitten haluavat? He haluavat oppia uutta, ratkoa heitä askarruttavia ongelmia ja katsoa viihdyttävää sisältöä. Ei muuta kuin relevanttia sisältöä tarjoamaan!

 

Yksi yleisin meiltä kysytty kysymys on: "Minkä mittainen videon kannattaa olla?". Lataa Videtuotannon ABC -opas ja perehdy muihin kysymyksiin ja vastauksiin! 

Lataa ilmainen videotuotannon opas!

 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.