Toimistostudion perusteet - osa 1

Petri Lyytikäinen

Petri Lyytikäinen
13. kesäkuuta 2018

Toimistostudion perusteet - osa 1

Videoiden rooli markkinointiviestinnässä ja yritysviestinnässä kasvaa vuosi vuodelta ja liikkuva kuva on tärkeä työkalu niin yrityksen ulkoisessa kuin sisäisessäkin viestinnässä. Audiovisuaalinen elämys vakuuttaa monesti aivan eri tavalla ja tasolla kuin vaikkapa pelkkä teksti.

Osin tästä syystä yritysmaailmassa tuotetaan yhä enemmän itse kevyitä videoita viestinnän tarpeisiin. Tyypillisimmillään kyseessä on ns. “puhuva pää -video”, joka on usein tavallaan videomuotoinen tiedote henkilöstölle tai sidosryhmille.

Mutta mistä lähteä liikenteeseen omassa videotuotannossa? Tämän kirjoituksen tarkoitus on käydä läpi, kuinka rakentaa esimerkiksi toimiston nurkkaan oma pikku studio laadukkaiden videoiden kuvaamiseen.

 

Tila ja tausta

Aluksi tarvitaan tietysti rauhallinen tila, johon studio pystyttää tai jossa kuvata. Toimistolta saattaa löytyä valmiiksi sopiva huone, jossa on toimivan värinen tai näköinen tausta, jota käyttää. On myös mahdollista hankkia taustakartonki telineineen mahdollistamaan tyylikäs rauhallinen ja halutun värinen tausta.

Vaihtoehtoja on erilaisia, joista kompaktein on varmasti hankkia taustakangas ja teline johon sen voi ripustaa roikkumaan. Kankaan hyvinä puolina ovat keveys sekä mahdollisuus viikata se pieneen tilaan. Toinen vaihtoehto on hankkia taustakartonki, joka taas mahdollistaa laajemman värikirjon, sileämmän rypyttömän pinnan ja mahdollisuuden rullata kartonkia niin paljon, että sen päällä voi seisoa, mikäli haluaa koko kuvaan koko henkilön. Kartongit tosin painavat enemmän ja ovat pitkiä hankalammin kuljetettavia.

Taustakangassetti, jossa kaikki tarvittava kankaiden ripustamiseen:

Walimex-taustasetti (Digitarvike)

Taustakartonkeja voi tilata monen eri värisenä ja useassa eri koossa:

Creativity Studio Paper (Digitarvike)

Kartonkien ripustamiseen tarvitset erilliset kiinnittimet kartongeille, jotka kiinnittyvät yleisimpiin valojalustoihin:

Walimex-rullatelinesetti taustakartongille (Digitarvike)

Helpoin vaihtoehto on toki se, että toimistolta löytyy valmiiksi avaraa kivan näköistä tilaa tai valmis kuvaukseen sopiva seinä, jota käyttää taustana.

 

Valaisu

Kun tausta on selvillä, on syytä miettiä valaistusta. Valaistus on tärkeä osa laadukkaan lopputuloksen saavuttamisessa. Puhuva pää -kuvauksessa valaistuksen tarkoituksena on luoda kuvaan muotoa ja syvyyttä. Hyvä perusvalaistus tällaiseen videoon luodaan kahdella valolla: päävalolla ja täytevalolla. Valot asetetaan haastateltavan molemmille puolille noin 45 asteen kulmaan. Päävalo asetetaan kovemmalle intensiteetille kuin täytevalo, jotta saadaan kasvojen toinen puoli hieman varjoisammaksi - tämä antaa kasvoille muotoa. Täytevalon sijasta on myös mahdollista heijastaa päävaloa takaisin haastateltavaan käyttämällä reflektoria. Reflektorin virkaa toimittaa mikä tahansa valkoinen tasainen pinta.

Jos valoja on käytössä enemmän, yksi valoista voidaan vielä asettaa takavaloksi valaisemaan henkilöä takaapäin, jolloin valo piirtyy henkilön siluettiin; tämä irrottaa henkilöä taustasta entisestään. Kolmas (tai neljäs) valo voidaan myös asettaa valaisemaan taustakartonkia, jotta siitä saadaan mahdolliset varjot pois.

LED-valojen yleistyttyä ja tultua edullisemmiksi videovalotarjontaa on nykyään runsaasti ja myös halvalla saa hyvää, mutta luotettavuus maksaa ja halvimmat valot hajoilevat herkästi. Erilaisilla “tonnin valopaketeilla” pääsee hyvin alkuun:

Aputuren valikoima

Came-TV:n valikoima

Aputuren ja Came-TV:n valot eivät ole kaikista halvimpia, mutta molemmat ovat hyvän hinta-laatusuhteen valmistajia.

Hyvän studiovalosetin saa rakennettua hankkimalla päävaloksi esimerkiksi Aputuren C120 -softboxin, joka takaa pehmeän ja imartelevan valon haastateltavaan:

LS C120 Kit + Light Dome (Aputure)

Täyte-, taka- ja taustavaloksi sopii hyvin vaikka joku Came-TV:n kolmen tai kahden LED-paneelin setti.

Kun rauhalliseen ja riittävän kokoiseen tilaan on saatu toimiva tausta sekä onnistunut valaisu, tulee huolehtia vielä äänistä ja videokuvasta itsestään. Tähänkin löytyy useampia toimivia ratkaisuita, joista kerromme lisää seuraavassa blogitekstissämme.

Tarvitsetko apua studion rakentamisessa tai haluatko oppia lisää omasta videotuotannosta? Ota yhteyttä tuottajaamme Petri Lyytikäiseen - koulutamme ja perehdytämme ammattilaisia videotuotannon saloihin mielellämme.

 

Petri Lyytikäinen

Tuottaja, Videolle

petri@videolle.fi

p. 050 591 5692 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.