Talviolympialaiset kolkuttelevat jo oven takana. Mediassa tämä tarkoittaa ainaista kohua jääkiekkolähetysten televisionnista, kiihtyvää Twitter-rallia ja notkahdusta kansalaisten työtehossa, kiitos täysin pakollisen curling-ottelun seuraamisen keskellä yötä.
Olympialaiset ja niiden seuraaminen on muuttunut vuosien saatossa. Siinä missä ensimmäisissä talviolympialaisissa lajeja oli vain kourallinen ja televisiointi vasta unelma, on lajikirjo nykyään valtava ja televisio pikkuhiljaa jo mennyttä aikaa - massoja tavoittelevasta broadcastingista siirrytään vakaasti kohti entistä tarkemmin kohdennettua narrowcastingia.
Terminä ja toteutuksena narrowcasting ei kuitenkaan ole täysin uusi. Televisiossa on ollut vuosikymmeniä musiikki- ja urheilukanavia, mutta teknologian kehityksen myötä sisällön tuottaminen ja julkaisu on tänä päivänä huikeasti yksinkertaisempaa, halvempaa ja nopeampaa. Tästä syystä muutama vuosi sitten älypuhelinten, Twitterin ja suoratoistopalveluiden kautta termi “second screen” nousi erityisesti urheilutapahtumien tai vaikkapa vaalien seuraamisessa suosituksi puheenaiheeksi; tapahtumia ei enää seurattu pelkästään suorien tv-lähetysten katsomalla, vaan reaaliaikaisesti somekeskustelujen, kommenttien ja lyhyiden videopätkien avulla.
Nyt, kiitos Snapchatin kaltaisten palveluiden, siirtyvät myös videosisällöt yhä kapeammille sektoreille ja entistä kohdennetuimmiksi. Olympialaisia voit seurata videomuodossa Facebook-livessä tai vaikkapa väijymällä suosikkeja Snapin tai Instagramin kuva- ja tarina-feedien kautta. Urheilijoiden omien sisältöjen lisäksi Eurosportin ja Buzzfeedin kaltaiset mediatalot tuottavat kuratoitua sisältöä katsojille, unohtamatta Olympialaisten omaa tuotantotaloa OBS:ää, joka tuottaa kisojen ajan myös somevetoista lyhyttä sisältöä.
Brändeille narrowcasting tarkoittaakin entistä mehukkaampia mahdollisuuksia keskittää paukkuja tiettyihin urheilijoihin ja lajeihin. Sisältö on silloin aitoa, ajankohtaista, tarkasti kohdennettua ja arvokas keskustelu katsojen ja kannattajien (eli asiakkaiden!) - kanssa on helppoa. Kun massojen sijaan tavoitetaan oikeasti kiinnostuneet asiakkaat, ovat tuloksetkin parempia ja vieläpä helpommin ennakoitavissa.
Hauskana ajatusleikkinä voi vielä miettiä millaisilta menneiden vuosikymmenien urheilutähtien Instagram-tarinat olisivat näyttäneet tai mikä olisi sopiva brändi heille. Kuvittelepa vaikkapa pettynyt Juha Mieto avautumassa Snapchatissa sponsorimämmituokkosen äärellä hävittyään 0,01 sekunnilla tai Jari Kurrin Instastory Naganon pronssijuhlista!
Kenen urheilijan kanssa sinä tai brändisi haluaisi tehdä yhteistyötä?
Huom! Jos et ole vielä uutiskirjeemme tilaaja, liity listalle nyt! Lähetämme sinulle viikoittain mielenkiintoista sisältöä videomarkkinoinnin maailmasta, mutta emme spämmää.