Minidokumentti mainostaa mainostamatta

KP Wilkman

KP Wilkman
5. joulukuuta 2019

Minidokumentti mainostaa mainostamatta

Aikana, jolloin taistelu katseluhetkistä on kovempaa kuin koskaan, on yritysten entistä hankalampaa pitää katsojat mainossisältöjensä parissa. Monet meistä vierastavat kaikenlaista tuputtamista ja tavalliset mainokset koetaan usein ärsyttävinä niiden keskeyttäessä muut katseluhetket. Mitä jos voisit mainostaa mainostamatta? Hyvin suunniteltu ja tuotettu dokumentaarinen video, eli yritysvideo tai minidokumentti, ei myy mitään, vaan kertoo asiat niin kuin ne ovat. Ja onnistuu usein tekemään katsojaan vaikutuksen.

 

 

Mikä ihmeen minidokumentti?

 

Koska kyseessä on varsin uusi videomarkkinoinnin muoto, ei sillä ole vielä vakiintunutta nimeä. Dokumentaarinen yritysvideo, minidokumentti tai yritysdokumentti - kyseessä on joka tapauksessa lyhyt, minuuttien mittainen video, joka hyödyntää perinteisiä dokumenttielokuvan keinoja markkinointitarkoituksessa, mutta on ennen kaikkea aitousviestintää. Sen tarkoitus on esittää yrityksen olemassaolon tarkoitus ja organisaation ihmiset sekä heidän tarinansa samaistuttavalla tavalla. Arvoja, tekijöitä ja taustoja on minidokumentissa helpompi nostaa esiin kuin perinteisessä mainossisällössä tai tyyliltään hieman samankaltaisessa testimoniaalivideossa, joka kuitenkin tavallisesti kertoo tuotteesta tai palvelusta suoraan asiakkaan näkökulmasta hyötyjen kautta.


Koska minidokumentti (tai yritysdokumentti) mainostaa yritystä ilman mainonnan tyypillisiä keinoja, voi se olla perinteistä brändifilmiä vakuuttavampi ja houkuttelevampi. Toisin kuin perinteinen mainonta, yritysdokumentti ei myöskään käytä pakottavia myynnin keinoja, vaan kertoo yrityksen tarinan mahdollisimman aidosti ja siten antaa katsojalle tilaa päättää, samaistuuko hän näkemäänsä ja yrityksen tarinaan. Jos katsojan arvot kohtaavat yrityksen arvojen kanssa, on yritysdokumentilla mahdollisuus tehdä suurikin vaikutus katsojaan. 

 

Mistä minidokumentti muodostuu?


Minidokumentti sekoittaa mainontaan klassisen tarinankerronnan muotoja ja tuo dokumenttielokuvien maailmasta inspiraatiota videomarkkinointiin ja videoviestintään. Dokumentaarisella kerronnalla tarkoitetaan todenmukaista kerrontaa, jossa ihmiset esiintyvät itsenään ja niin asiat kuin tapahtumatkin ovat pääosin todellisia. Siinä missä pitkät dokumenttielokuvat ovat tavallisesti pitkällä aikajänteellä tehtyjä projekteja, tiivistävät minidokumentit jo nimensä mukaisesti tapahtumat lyhyempään aikaan niin kuvausten kuin myös lopputuotteenkin puolesta.

Minidokumentti hyödyntää muuten samoja dokumenttielokuvista tuttuja elementtejä ja tyylejä; käsivarakamera tuo aitouden tunnetta, kertoja tai haastattelija voi johdatella aihetta haluttuun suuntaan, arkistomateriaalit tuovat syvyyttä aiheeseen ja kuvituskuvalla yhdistetään kertoja ympärillä olevaan todellisuuteen.

Vaikka dokumenttielokuvalla ei ole aina samanlaista eksaktia käsikirjoitusta kuin vaikkapa fiktiivisellä elokuvalla tai mainoksella, on käsikirjoituksella ja tekijän valinnoilla suuri merkitys dokumentin luomiin merkityksiin sekä sen todenmukaisuuteen ja luotettavuuteen. Varsinkin minidokumentin tai yritysdokumentin kohdalla kannattaa miettiä tarkasti kulma, jolla asiaa lähestytään; onko se työntekijöiden kautta tai asiakkaiden kertomana, vai luodaanko tarina tuotteen ja palvelun ympärille? On valinta mikä tahansa, tarina on kerrottava siten, että katsoja pysyy kiinnostuneena ja video herättää tunteita. Helpoiten tähän päästään ihmisten kautta. Erityisen hyvin päähenkilöiksi sopivat sellaiset henkilöt, jotka suhtautuvat tunteella omaan tekemiseen tai johonkin tiettyyn asiaan; vaikka sinua itseäsi ei esimerkiksi kalastaminen sinänsä kiinnostaisi, on toisen ihmisen intohimo asiaa kohtaan usein jo luonnostaan kiehtovaa.

 

Millainen on hyvä minidokumentti? 

 

Minidokumentti on tehokas tapa tuoda esiin ihmisiä, ajatuksia ja ilmiöitä yritysten ja brändien taustalla. Tarkkailevan luonteensa takia niiden tuottaminen ei vaadi yhtä raskaita resursseja tai ennakkosuunnittelua kuin vaikkapa mainosspotin teko.

Tässä muutama esimerkki tuottamistamme minidokumenteista.

 

Pidä Saaristo Siistinä Ry

Pidä Saaristo Siistinä Ry on veneilijöiden ja vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö. Vuonna 2019 Järjestö täytti 50 vuotta, ja saimme kunnian olla tuottamassa heille juhlavuoden videosarjaa. Sen sijaan, että yhdellä pitkällä yritysesittely-tyylisellä toteutuksella olisi kerrottu järjestön toiminnasta, valjastimme kolme yhdistyksen jäsentä kertomaan omasta suhteestaan vesillä liikkumiseen. Vaikka videot on kuvattu eri puolilla Suomea, ovat ne tyyliltään samanlaisia ja kertovat teemaan sopivasti luonnollisella tavalla kunkin ihmisen tarinaa.

 

 

 

Lähi-Tapiola - Juhan tarina

Perinteiset mainossisällöt koetaan usein tunkeilevina. Tästä syystä myös Lähi-Tapiola lähti kertomaan ihmisten kautta palveluistaan, mainostaen mainostamatta. Ihmisten koskettavat tositarinat ja samaistuttavat, jopa arkiset kertomukset elämästä pitävät katsojan tehokkaasti otteessaan. Olemme tuottaneet Lähi-Tapiolalle useita samankaltaisia henkilökuvia.

 

 

 

Centrum Balticum - Lystra

EU:n koheesiopolitiikka ei todennäköisesti herätä suurta kiinnostusta valtaosassa ihmisistä, oli kyseessä sitten uutinen, blogipostaus tai video. Mutta epäsuora viestintä videon keinoin on eri asia. Koska viiden erilaisen projektin nivominen yhteen videoon olisi ollut hankalaa, oli tarjoamamme toteutustapa asiantuntijoita ja projekteja esittelevä, sekä samalla koheesiopolitiikkaan pureutuva minidokumenttisarja. Esimerkiksi Lystra-projektin videota varten matkasimme kahden hengen tehotiimillä Ruotsin puolelle merenkurkkua, Skulebergetin luonnonpuiston mahtaviin maisemiin. Videon lisäksi tuotanto sisälsi valokuvia ja haastattelun pohjalta kirjoitetun artikkelin.

 

 

 

 

Minidokumentit taipuvat moneen B2B-yrityksen tarpeeseen, esimerkiksi henkilötarinan tai yritysesittelyn muodossa. Tästä oppaasta voit lukea millaisia videoita B2B-tarpeisiin useimmiten tehdään ja millaisia videoita yrityksesi voisi jatkossa hyödyntää. Lataa ilmainen opas ja inspiroidu!

 

B2B_opas

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.