YouTuben suosittelualgoritmin tarkka toimintalogiikka on miljardien dollarien liikesalaisuus, mutta sen peruselementit ovat laajasti tiedossa. Yleinen käsitys on se, että algoritmi vertaa käyttäjästä saatuja tietoja videoiden metatietoihin sekä videon historialliseen suoriutumiseen samankaltaisten käyttäjien edessä. Seuraavaksi käymme läpi millaista tietoa algoritmilla on käytettävissään.
Metadata kertoo algoritmille mistä videossa on kyse
YouTubessa videon metadata tarkoittaa kaikkea sitä tietoa, jonka perusteella YouTube voi määrittää mistä videossa on kyse. Metadata annetaan pääosin videon latausvaiheessa. Metadataa ovat:
• Videon otsikko• Videon kuvaus
• Tagit
• Tekstitykset
• Soittolistat
YouTube-videon metadatana voidaan lähtökohtaisesti pitää kaikkea tekstimuotoista informaatioita, jonka YouTube voi lukea. Harva esimerkiksi tietää, että mikäli videoihin lataa tekstitykset, YouTube käy tekstin läpi ja käyttää teksteistä saatavaa infoa määrittääkseen itselleen mistä videossa on kyse.
YouTuben äänentunnistusominaisuuksien parantuessa metadataa irrotetaan myös videoiden ääniraidoista. Metadatan antaminen on olennainen osa videon löydettävyyden parantamista. Yleinen ohjenuora on, että metadatan tulee aina kuvata videon sisältöä rehellisesti ja mahdollisimman tarkasti. Valheellinen metadata voi johtaa jopa videon poistamiseen YouTubesta. Alle on listattuna parhaita metadatatyyppikohtaisia käytäntöjä. Kannatta myös huomioida, että kaikki alla olevat tiedot kannattaa täyttää videoihin kaikilla kohdeyleisön käyttämillä kielillä.
YouTube-videon otsikko
• Valitse sisältöä tarkasti kuvaava otsikko• Laita avainsanat otsikon alkuun
• Sarjamaisessa sisällössä laita jakson numero viimeiseksi
• Päivitä otsikoita jatkossa sisällön ajankohtaisuuden varmistamiseksi
Videon kuvaus
• Kuvaile videon sisältöä tarkasti noin kahdessa lyhyessä lauseessa• Kuvaile kanavaasi ja sisällytä linkki kanavallesi
• Kehota katsojia tilaamaan kanavasi ja sisällytä tilaukseen johtava linkki kuvaukseen
• Jos kyseessä on videosarja, lisää linkkejä muihin jaksoihin ja aiheeseen liittyviin videoihin ja soittolistoihin
Videon tagit
• Sisällytä sekä yleisiä että yksityiskohtaisia tageja• Käytä riittävästi sisältöä tarkasti kuvaavia tageja
• Päivitä tageja uusien hakutrendien mukaisesti
• Sisällytä tageihin avainsanoja, jotka esiintyvät myös videosi otsikossa ja kuvauksessa
• Listaa tagit relevanttiusjärjestyksessä ja pyri käyttämään koko 270 merkin tekstikenttä
Metadata on algoritmin kannalta pakollinen paha, jonka avulla se pääsee alkuun videoiden kohdistamisessa. Lopullisen päätöksen videon suosittelusta algoritmi tekee kuitenkin kilpailuttamalla samankaltaista metadataa sisältäviä videoita keskenään. Seuraavaksi käymme läpi mitä videoiden suoriutumista kuvaavaa tietoa algoritmi käyttää hyväkseen.
YouTube arvioi videoita usealla mittarilla
Algoritmin näkökulmasta parasta tietoa videoiden sisällöistä saa tarkastelemalla niiden suoriutumista suhteessa muihin saman kategorian videoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kun lataat YouTubeen videon, joka käsittelee aihealuetta X, YouTube tarjoaa sille muutamia kymmeniä suosituksia ja vertaa sitä, miten video pärjää suhteessa muihin samaa aihetta käsitteleviin videoihin. Mikäli video suoriutuu paremmin kuin muut, antaa YouTube sille jälleen lisää suositteluja. Tärkeimmät suoritusta kuvaavat indikaattorit ovat tärkeysjärjestyksessä nämä:
1. Katseluaika
Suosittelualgoritmin tärkein tehtävä on maksimoida käyttäjien viettämä aika YouTubessa, ja siksi se suosii videoita, jotka pitävät käyttäjät otteessaan pisimpään. Katseluaika = videon avaamiskertojen kokonaismäärä x videon keskimääräinen katselun kesto.
2. Katselun kesto
Pelkän katseluajan käyttäminen suosittelupäätöksissä tarkottaisi, että uusien videoiden olisi mahdotonta saada suositteluja. Tämän takia algoritmi painottaa myös videoiden keskimääräisen katselun kestoa, joka kertoo algoritmille etenkin uusien videoiden potentiaalista suhteessa vanhojen videoiden suorituskykyyn.
3. Session kesto
Mikäli videosi saa katsojan katsomaan lisää videoita, suosittelualgoritmin kannattaa saattaa käyttäjiä videoidesi pariin.
4. Session aloitus
YouTubelle on myös tärkeää saada katsojia muualta internetistä palvelunsa pariin. Eli mikäli aktiivisesti ohjaat yleisöä muista kanavista YouTubeen, algoritmi palkitsee sinua suositteluilla.
5. Session lopetus
Mikäli katsoja lopettaa YouTuben selaamisen juuri sinun videoosi, ei algoritmin kannata ohjata sen luokse käyttäjiä, varsinkaan jos hyviä vastaavia videoita on tarjolla. Mieti siis tarkkaan, ohjaatko katsojia videoistasi esim. nettisivuillesi.
6. Lataustiheys
Mikäli algoritmi huomaa, että lataat videoita alustalle tasaiseen tahtiin, palkitsee se sinut suositteluilla. Mitä aktiivisempi sisällöntuottaja on, sitä arvokkaampi se on YouTubelle.
VINKKI! Lisätietoa algoritmistä ja siihen tehtävistä muutoksista saat esimerkiksi seuraamalla YouTube-guruja kuten Derral Eves.
Lue lisää aiheesta YouTube-sisältömarkkinoinnin oppaastamme. Poimi vinkit maailman suosituimman viihdealustan mahdolllisuuksista ja ominaisuuksista, ja opi rakentamaan erottuva ja tuloksekas YouTube-kanava!