Hero, Hub, Help - YouTuben sisältöstrategia

Anssi Lindqvist

Anssi Lindqvist
10. tammikuuta 2018

Hero, Hub, Help - YouTuben sisältöstrategia

Perinteisesti yritysten YouTube-tilit toimivat videoiden säilytyspaikkana sekä muille sivustoille upotettujen videoiden soitinalustana. Markkinointiviestinnän ammattilaisille YouTube-videoiden tarkoituksena on useimmiten ollut herättää kiinnostusta niin, että videon nähtyään katsoja on valmis siirtymään pois YouTubesta mainostajan tai mainostettavan tuotteen sivuille.

 

Mitäpä jos mietitään tätä polkua uudelleen? Ehkä paras tapa sitouttaa katsoja olisikin keskeyttämisen sijasta tarjota YouTubessa videon nähneelle katsojalle lisää mielenkiintoista videosisältöä - sitouttaa sisällön avulla katsoja yritykseen ja kun aika on kypsä, hän tutustuu yritykseen omasta tahdostaan tarkemmin? Hakuammunnan tavoin toteutettu YouTube-markkinointi voi vielä toimia jotenkuten kampanjaluontoisessa mainonnassa, joka kerää kaiken näkyvyyden maksettuina katselukertoina. Sisältöön fokusoitu järjestelmällinen sisältöstrategia taas muodostaa YouTube-tilistä ehjän some-kanavan, jonka sisällöt kestävät aikaa ja sitouttavat katsojia palaamaan sisältöjen pariin aina uudelleen. Tälläisen lähestymisen apuna käytetään usein Hero, Hub, Help -metodia, joka on alunperin suunniteltu Googlen toimesta brändien YouTube-tilien sisältöstrategian luomisen avuksi. Se jakautuu nimensä mukaisesti kolmeen erilaiseen sisältökokonaisuuteen. Strategian tavoitteena on muodostaa YouTube-tilistä markkinointikanava, joka kerää potentiaaliset asiakkaat tilaamaan tilin sisältöjä itselleen puhuttelevien videoiden takia. 3H-sisältöstrategia koostuu seuraavista kokonaisuuksista:

 

 

YouTuben Hero-sisältö

 

Hero-sisältö muistuttaa tarkoitusperältään eniten perinteistä mainosta. Sen tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon huomiota ja houkutella muun videosisällön pariin mahdollisimman suuri joukko ihmisiä. Hero-sisältö tuotetaan usein kampanjaluontoisesti. Sisällön tulisi viihdyttää ja inspiroida katsojaa esimerkiksi emotionaalisen tarinankerronnan avulla.

 

Määrällisesti Hero-sisältöjä tuotetaan vuodessa muutamia. Sopivaa Hero-sisältöä suunnitellessa, tutkaile vuosikellosta brändin suurimmat ja kiinnostavimmat hetket ja mieti, miten niistä saisi tuotettua mielenkiintoista sisältöä, jota videon nähneet jakavat sosiaalisessa mediassa.

 

Hyvänä esimerkkinä toimivat Legon tuottamat YouTubessa esitettävät lyhyet animaatiot. Ne keräävät leikki-ikäisten lasten vanhemmat Legon sivuille:

 

 

YouTuben Hub-sisältö

 

Hub-sisältö suunnitellaan brändin ydinkohderyhmää varten. Sen tärkein tavoite on sitouttaa ja houkutella kuluttajat palaamaan uudestaan sisällön ääreen. Hub-sisällön tuleekin ilmestyä säännöllisesti, jotta kanavan tilaajalla on syy palata kanavalle. Suunnitellessa erilaisia Hub-sisältöjä toimiva tapa on luoda muutama erilainen sarjamainen konsepti, joiden ympärille voidaan tuottaa jaksomaista sisältöä. Uuden videosisällön tuottaminen ei näin ala aina alusta kun jaksot noudattavat etukäteen suunniteltua konseptia. Hub-sisällölle tärkeää onkin muistaa pitää sisältö aina johdonmukaisena.

 

Kotimaisten brändien videosisällöistä hyvänä esimerkkinä toimii mm. Pauligin #yllätysaamiainen -sarja, jonka videot Videolle on tuottanut:

 

 

 

YouTuben Help-sisältö

 

Help-sisältö on omalla tavallaan hakukoneoptimointia. Sen tehtävänä on tuoda ajattomilla sisällöillä kanavalle orgaanisesti katsojia, jotka etsivät netistä apua. Sisältö pyrkii nimensä mukaisesti auttamaan ja ratkaisemaan käyttäjän haasteita ja samalla johdattaa brändin kanavalle tutustumaan muihin aiheeseen liittyviin videoihin. Help-sisältöjä tehdessä on muistettava, että sisällön tulee aina olla merkityksellistä brändille. Videoita ei tule tuottaa vain sen takia, että kohdeyleisö on kiinnostunut aiheesta.

 

Hyvän esimerkin ikivihreästä Help-sisällöstä tarjoaa mm. nettikauppa Mr. Porter, jonka mietityt how to -sisällöt tuovat käyttäjiä sivuille orgaanisesti.

 

Vaikka Google onkin luonut 3H:n sisältöstrategian alunperin YouTuben ympärille, käytetään vastaavaa jaottelua videosisällöistä myös yleisemmin. Videoiden jaottelu kolmeen kokonaisuuteen seuraa vahvasti uudempaa ajattelutapaa, jossa brändin tulee tarjota ostamisen kynnyksen madaltamiseksi jatkuvasti uutta ja monipuolista sisältöä - mietitysti ja strategiaan tukeutuen, ilman satunnaista hakuammuntaa.

 

Lue lisää aiheesta YouTube-sisältömarkkinoinnin oppaastamme. Poimi vinkit maailman suosituimman viihdealustan mahdolllisuuksista ja ominaisuuksista, ja opi rakentamaan erottuva ja tuloksekas YouTube-kanava!

YouTube sisältömarkkinoinnin perusteet

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.