Älä ota kantaa, vaan ole kantaaottava

Petri Lyytikäinen

Petri Lyytikäinen
7. huhtikuuta 2017

Älä ota kantaa, vaan ole kantaaottava

Viime vuosina yhteiskunnallinen kantaaottavuus on noussut markkinoinnissa ja mainonnassa keskeiseksi teemaksi. Kantaaottavuus on noussut yritystarinan keskiöön, mutta valitettavasti moni yritys on kompastunut ikävästi portaissa matkalla yhteiskunnallisen keskustelun näyttämölle. Viimeisimmästä ja ehkä tähän asti räikeimmästä kompastumisesta on vastuussa virvoitusjuomajätti Pepsi. Pepsi halusi Internet-raivon herättäneellä mainoksellaan edistää globaalia yhteenkuuluvuuden, rauhan ja ymmärrystä, mutta pieleen meni ja pahasti.

 

 

Sillä aikaa kun Pepsi kärsii some-raivon polttavan spottivalon alla on syytä tarkastella sitä minkä takia mainos epäonnistui tavalla, joka saa varmasti kantaaottavaa mainontaa pohtivat varpailleen. Vaikka Pepsin mainos laajasti tituleerattiin “historian huonoimmaksi mainokseksi” se ei kuitenkaan itsessään ollut syy Pepsin saamaan kritiikkiin. Toki mainos yksinkertaisti monia yhteiskunnallisia teemoja kepeään ja korniin tyyliin ja lisäksi Kardashians klaaniin kuuluvan Instagram-julkkiksen valitseminen videon keulakuvaksi ei ollut hyvä idea.

Suurin ongelma oli kuitenkin se, että pärjätäkseen globaalilla yhteiskunnallisen keskustelun näyttämöllä tulee yrityksellä olla näyttöä siitä, että yhteiskunnalliset arvot ovat muutakin kuin sanahelinää helpon rahan toivossa. Onnistuakseen puhuttelemaan massoja kyseisellä mainoksella Pepsin historian tulisi tarjota huomattavaa kaikupohjaa mainoksen viestille. Nyt kyseinen mainos näyttäytyi vain “ison pahan korporaation” yritykseltä varastaa pala historiaa ja huijata kuluttajia uskomaan, että heitä aidosti kiinnostavat yhteiskunnallisten epäkohtien korjaaminen.

Kantaaottava mainonta tarjoaa parhaimmillaan kiinnostavan, puhuttelevan ja mahdollisesti tuottoisan tarinan yrityksille. Kuitenkin sille tielle lähteminen vaatii perusteellista muutosta yrityksessä, jos yhteiskunnallista teemaa ei aiemmin ole ollut.

Brasilialainen olutbrändi Skol onnistui tässä erinomaisesti, kun brändi hiljattain päätti, että yrityksen erittäin seksistinen mainonta kuuluu menneisyyteen ja he palkkasivat naistaiteilijoita “vaatettamaan” vanhojen mainosten vähäpukeisia malleja. Skolin tarina putoaa hienosti arkkityypilliseen tarinaan moraalisesti heikosta henkilöstä, joka tekee parannuksen.

Mieti siis tarkkaan ennen kuin lähdet mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mieti ovatko yrityksesi arvot vankalla pohjalla ja sellaiset, jotka tukevat vaikuttavaa viestiäsi. Jos ovat, hyvä, mutta valitettavasti pelkkä puhe tuskin riittää vakuuttamaan nykykuluttajaa, joten yhteiskunnalliseen keskusteluun on parempi lähteä kun vyöllä on tekoja todistamassa, että arvot ovat muutakin kuin lorem ipsumin korviketta nettisivuilla.

 

Vinkkejä oman videotuotannon suunnitteluun? Lataa opas alta.

Lataa ilmainen videotuotannon opas!

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.